6.1 Inleiding
Bij dit hoofdstuk kan men eigenlijk dezelfde bezwaren hebben als bij het vorige : de chronologische scheidingslijn tussen de beide periodes voelt immers opnieuw wat kunstmatig aan. Bovendien is deze periode vrij kort om als een afzonderlijk hoofdstuk behandeld te worden. En toch lijkt het ons geen totaal misplaatste periodisering, want zowel van de vorige als van de volgende periode is dit decennium zeer verschillend.
Tijdens de Franse overheersing brak er een nieuwe periode aan voor Oostende : er waren voortdurend militaire conflicten (vooral met Engeland) waardoor het havenverkeer, dat na de vrede van Parijs (1783) reeds op een lager niveau was teruggebracht, nog verder daalde. Oostende werd dan ook vooral belangrijk als vestingstad en als militair bolwerk van waaruit de geplande invasie van Engeland kon vertrekken.
Toch mogen we ons niet al te vlug laten meeslepen door de negatieve historiografie in verband met de Franse overheersing. Niettegenstaande de vele ongunstige gevolgen, heeft Napoleon er toch ook voor gezorgd dat de haven van Oostende voorzien werd van een spuikom en schuursluizen.
In het tweede deel van dit hoofdstuk, komt dan de Hollandse periode aan bod. Ook deze periode verschilt grondig van de daaropvolgende, die in het volgende hoofdstuk behandeld wordt. Want eenmaal België onafhankelijk geworden was, ging Oostende geleidelijk nieuwe wegen op : het toerisme won meer en meer aan belang en ook dit feit had gevolgen voor de topografie van de stad.