Schaken Petrus Jacobus Franciscus (1793-1870)

° Oostende, 1 februari 1793 - † Joinville le Pont (F), 8 januari 1870
 

beroep

politiecommissaris Oostende, 1816-1823

loopbaan

Op 1 maart 1816 volgde de 23 jarige Pierre J.F. SCHAKEN zijn vader op als politiecommissaris van de stad Oostende. In die functie werd hij officieel aangesteld door het Nederlandse Bestuur bij K.B. nr. 49 van 2 februari 1816. Voorheen bekleedde hij in Oostende de plaats van “verificateur de poids en de mesures”.
In de loop van 1823 nam hij eervol ontslag als politiecommissaris. Hij werd opgevolgd door Charles Huyghe, de laatste politiecommissaris onder het Hollandse bestuur en tevens de eerste commissaris in Oostende in een Onafhankelijk België.

overige mandaten, functies en activiteiten

Net als zijn vader was P.J.F. SCHAKEN lid van de vrijmetselaarsloge “Les Trois Niveaux” in Oostende.
Uit de overlijdensakte van zijn zoon Petrus Andreas SCHAKEN, zeven maanden oud, kon achterhaald worden dat onze vroegere politiecommissaris in 1825 directeur was van de lomberd, of houder van het pandjeshuis.

Petrus J.F. SCHAKEN week later uit naar Frankrijk en leidde er een bouwonderneming.
Hij was een van de oprichters van de spoorweglijn “Paris-Lyon-Méditeranée”.

Op zesenzeventig jarige leeftijd overleed P. SCHAKEN, vereremerkt tot officier in de orde van Leopold en ridder in het erelegioen, in Joinville-le-Pont in Frankrijk, waar eertijds een straat naar hem was genoemd.

bibliografie

  • Jacques van Wijnendaele. De familie Lanszweert en de stad Oostende. Oostende (Oostendse Historische Publicaties, 17), 2008, blz. 94.
  • Daniël DESCHACHT. Bijdrage tot de geschiedenis van de Oostendse politie (1794-heden). Oostende, 1987, blz. 24.

iconografie

Foto gepubliceerd in “Oostendse Historische Publicaties”. Jacques van Wijnendaele. De familie Lanszweert en de stad Oostende. Oostende 2008, blz. 94.

bronvermelding

online via archief.oostende.be/Oostendse biografieën, samengesteld door Claudia Vermaut, stadsarchivaris Oostende, laatst gewijzigd op 01.07.2008.