Guido Van Looken over de Tweede Wereldoorlog en The Belgian Institute

Ik vluchtte op 18 mei 1940 met mijn familie vanuit Oostende met de boot naar Engeland. Er was heel veel volk aan boord. We werden twee keer gebombardeerd door Messerschmidts. Ik herinner me een hysterische vrouw die men met 6 man in bedwang moest houden.
We voeren van Engeland naar Frankrijk maar meerden uiteindelijk aan in Portsmouth. Mijn vader was er niet bij, want hij was officier in het Belgische leger.
Tijdens de oorlog liep ik school in het Belgian Institute.

The Belgian Institute, 1941-1945 in Kingston-upon-Thames

 
april 1941
afspraak van zuster Monique Van Aam met Pierlot, eerste minister. Ze bereikten een akkoord over de opening van een school in Portsmouth Road aan de boorden van de Thames, dichtbij hampton Court.

23 augustus 1941
opening van de school. Er heerste een echte "van bij ons"-sfeer door de kinderen van vele verschillende steden in België (Oostende, Gent,…)

periode van de V-bommen
De school raakte erg beschadigd. Men was verplicht te verhuizen naar twee grote gebouwenin de buurt.

Tijdens het schooljaar 1943-1944
viel tijdens de prijsuitreiking een heel grote bom (V2) op de school. Het was 20.00 uur en er vielen geen slachtoffers. Er was wel veel schade.

september 1944
heropening van de school met een zelfgemaakte tentoonstelling van de gevechten in Frankrijk.

Dag op dag 5 jaar later, op 18 mei 1945, keerden we met een Lancastervliegtuig terug naar België. We landden in Brussel om 13.30 uur.

Klasfoto Belgian Institute in Kingston-upon-Thames, 5de en 6de Moderne van de Nederlandstalige afdeling, ca. 1941-1942: klik hier

(c) Guido Van Looken. Gebruik van deze tekst toegestaan mits bronvermelding en kennisgeving aan Archief.