Cardon Roland (1929-2001)

° Ronse, 15 april 1929 - † 18 augustus 2001

beroep

directeur Conservatorium Oostende, 1982 - 1994

loopbaan

Zijn eerste lessen notenleer kreeg hij van zijn broer Denis en nadien van Maurice Flamant. Die laatste verwees hem vervolgens naar de stedelijke Muziekacademie waar hij behalve notenleer ook nog fluit, cello en saxofoon studeerde. Zijn hogere muziekstudies zette hij verder aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar hij eerste prijzen behaalde voor notenleer, fluit en kamermuziek en het hoger diploma fluit met grote onderscheiding. Hij volgde er tevens met vrucht de cursussen transpositie, orkestleiding en muziekgeschiedenis.
Aan het Koninklijk Conservatorium van Luik behaalde hij de prijs Sylvain Dupuis voor harmonie en een eerste prijs voor contrapunt en fuga.
In 1954 was Roland Cardon fluitsolo in de muziekkapel van de 12de Brigade (Ardeense Jagers) in Aarlen. In 1957 slaagde hij in het examen van hoofdonderkapelmeester en werd in die functie overgeplaatst naar de muziekkapel van de 4de Brigade in Luik. Nadien slaagde hij in het examen van kapelmeester en werd in 1963 kapelmeester van de muziekkapel van de Binnenlandse Strijdmachten in Aarlen. In 1972 werd hij officier-kapelmeester bij de muziekkapel van de Belgische Rijkswacht. Op 31 december 1981 werd hij er op rust gesteld als commandant-kapelmeester.
Van 1963 tot 1972 was Roland Cardon leraar houten blaasinstrumenten en kamermuziek aan de muziekschool van Aarlen. Van 1963 tot 1972 leraar fluit aan de muziekschool van Vilvoorde en van 1973 tot 1977 eveneens aan de muziekschool van Etterbeek.
In 1982 werd hij directeur van het Conservatorium van Oostende waar hij in 1994 met pensioen ging.
Door zijn functie van militair kapelmeester raakte Roland Cardon vergroeid met de wereld van de HAFABRA (harmonie-fanfare-brass band) waarvoor dan ook het grootste deel van zijn oeuvre als componist bestemd is. Uit zijn oeuvre kunnen we citeren : een veertigtal marsen, een tiental grote werken waaronder ouvertures, suites enz... en nog recent een concerto voor klarinet. Verder nog solowerken en een groot aantal werken voor beperkte bezetting. Heel wat werken worden internationaal uitgevoerd. Zijn discografie bevat een groot aantal LP’s en CD’s opgenomen door verscheidene ensembles waarbij o.a. de CD "Conservatorium Oostende speelt Roland Cardon” uitgevoerd door diverse ensembles van het Conservatorium van Oostende. Roland Cardon zetelde herhaaldelijk als jurylid bij muziekwedstrijden in binnen- en buitenland. De grote marsfestivals van Izegem, Saint-Pol-sur-Mer en Epernay stonden jarenlang onder zijn voorzitterschap.

bibliografie

- Vanpé, R. e.a., Het Conservatorium van Oostende, 150 jaar openbaar onderwijs in muziek en woord (1849-1999), Oostende (Oostendse Historische Publicaties, 6), 1999, p. 81-82.
- F. ROQUET, Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007.
- wikipedia: Roland Cardon