Raoux Achille-Emile (1866-1949)

° Brugge, 11 april 1866 - † februari 1949

persoonlijke gegevens

misschien familie van de Brugse beeldende kunstenaar Pierre Raoux die in dezelfde tijd leefde en werkte.
gehuwd met: Hélène Sinave (1878-1950).
kinderen:
- Raoux Gaston (12.7.1899 – 29.7.1966).
- Raoux Yvonne (18.10.1902)
begraven op het kerkhof aan de Nieuwpoortse steenweg (04-10-3).

beroep

architect

In februari 1903 werd Achille definitief benoemd als tekenaar 1° klasse bij de dienst openbare werken van de stad Oostende. Hij heeft aldus een hele reeks merkwaardige bouwkundige verwezenlijkingen op zijn actief staan. Het feit dat stadsarchitecten als Raoux en Vandamme voor privé-personen werkten, stemde de overige Oostendse architecten tot ongenoegen. In een schrijven aan de Gemeenteraad protesteerden ze tegen die oneerlijke concurrentie (juni 1910). Ook de aannemers traden dit protest bij.

plannen en realisaties (oeuvre)

  • Oostende: renovatie Stadhuisgevel aan de Kerkstraat (1901-1902). Karel De Kesel zorgde voor basreliëfs die de timpanen van de vensters der schepenzaal moesten sieren: een allegorische figuur “Oostende”, geflankeerd door een Mercurius en een Visser (deze laatste nog steeds te zien in het Heemkundig Museum).
  • Oostende, Hendrik Serruyslaan 28: École Moyenne 3
  • Oostende, Ooststraat: Albertschool. De voorgevel met de grote centrale overspanning op de verdieping is typisch voor de scholenconstructie van die tijd, zéker wanneer het gymnasium aan de straatzijde paalde. Tijdens W.O. I was de Duitse Kommandatur in de Albertschool gevestigd. Het gebouw liep tijdens beide Wereldoorlogen ernstige schade op. In 2003 hield de Albertschool op te bestaan als school.
  • Oostende, Ernest Feysplein 5 (ex-Vander Sweepplein): “Direction & Bureau Tramway Electrique” Dit gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl met de warme bruinrode baksteengevel, de monumentale trapgevel, is werkelijk de blikvanger van de hele rij. In de boogvelden van de vensters van de middelste travee aan de 2de verdieping vinden we in witte Euville gesculpteerde wapenschilden van België, de Provincie West-Vlaanderen en van de Stad Oostende. Nog op de gevel prijkt een ecusson in Euville waarop de initialen van de tramwaymaatschappij “CFV” te lezen staan. Gesloopt; de gevel werd gerestaureerd en geintegreerd in een nieuwbouwproject.
  • Oostende, Ernest Feysplein 6: “Hotel de l’Avenir, palend aan de Tramway. Een van de vele stijlvolle hotelgebouwen in de omgeving van het (gesloopte) spoorwegstation.
  • Oostende, Marie-Joséplein: “de Bouchery
  • Op de in 1906-1907 door de afbraak van de oude Schouwburg vrijgekomen gronden, bouwde Raoux enkele jaren later het welgekende winkel- en woonpand van Bouchery, één van de meest majestueuze privé bouwwerken dat het vooroorlogse Oostende ooit kende. Ook het interieur was architecturaal bijzonder verzorgd.
  • Oostende, hoek Kaaistraat – Sint-Paulusstraat: drankwinkel Van Leke, “Au Vigneron”
  • Oostende, Sint-Petrus- en -Paulusplein 5-7: huizen, beiden met een plint in rose graniet en een gevel in geglazuurde baksteen.
  • Oostende, Ijzerstraat, 20: naar de heer Pierre Verraert mededeelde was het huis van stadsingenieur Aug. Verraert ook ontworpen door Raoux .
  • Oostende: De Smet de Naeyerlaan 86
  • Oostende: Edouard De Cuyperstraat 8

adres

Oostende, Peter Benoitstraat

links

- Inventaris van het bouwkundig erfgoed (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed)

bibliografie

  • Norbert HOSTYN. Architectuur en urbanisatie in Oostende tijdens belle époque. Oostende (onuitgegeven manuscript), 2006.
  • De Zeewacht, 11 februari 1949