Dasseville Amedée (1910-1980)

° Oostende, 1910 - † 1980

beroep

fotograaf

persoonlijke gegevens

gehuwd met Madeleine Steen ( +Oostende, 1994)
twee kinderen :
- Dasseville Betty
- Dasseville Marcel

werkadres

- Oostende, Ooststraat 35 (gebouw samen met het hoekpand “Meubels Lootens” gesloopt 2003).

meer informatie - specialiteit

Amedée Dasseville was veruit de meest bekende Oostendse fotograaf van zijn tijd, de jaren 1940 tot 1970. De fotostudio bevond zich op de 1° verdieping. Hij legde zich voornamelijk toe op personen-fotografie : individuele portretfoto’s, huwelijksfoto’s, communiefoto’s, familieportretten, babies, en –op verplaatsing- overledenen-… allemaal statisch studiowerk, meestal verregaand geretoucheerd. In de wachtruimte hingen staaltjes van zijn artistiek werk.
Hij was ook gekend voor zijn artistieke fotomontages bv. voor sportverenigingen, of –meer gekend nog- foto’s van vergane schepen met de portretten van de verongelukte opvarenden er rond verwerkt. Een voorbeeld is de foto van de bemanningsleden die in 1949 stierven op de gezonken maalboot “Prinses Astrid” (00IB3/141). In dezelfde geest is de fotomontage “Heldenhulde oorlogsdooden Molendorp Sas Slykens 1940-45”.
Amedée Dasseville verkocht geen foto en filmtoestellen zoals de meeste van zijn collega’s het wel deden. Hij was een goed tekenaar en een begaafd amateurcineast die in –het duurdere-16mm werkte.
Zijn zoon Marcel Dasseville zette nog een tijdlang de studio verder.
Actualiteiten-reportagewerk van Amédée Dasseville is eerder zeldzaam.
Reeds in 1949 promootte hij de huwelijksfotoreportage - wat toen echt wel een nieuwigheid was- als alternatief voor de statische huwelijksfoto van het koppel in de studio, al dan niet omringd door de ten geschenke bloemen en planten.
Verder : enkele interessante foto’s van de overstroming van 1949.

bibliografie

- Norbert HOSTYN. De fotografie in Oostende van het begin tot de jaren onmiddellijk na Wereldoorlog II. Oostende (onuitgegeven manuscript), 2005.