Deel 06. Buxton
Ik moest natuurlijk naar school, en daar E. H. Debie in Newlyn priester was voor de Belgen liet mijn vader mij inschrijven in het Belgisch college in Buxton.
Met nog enkele andere Belgische jongens vertrokken wij om 10 uur in de morgen met de trein van uit Penzance, en kwamen aan de volgende morgen rond 10 uur in Buxton. . Gelukkig dat wij vertrokken met weinig volk dus plaats hadden maar verder op toen wij Plynmouth passeerden vulde de trein zich met soldaten, wij reisden met dezelfde trein tot in Derby en daar moesten wij veranderen tot in Buxton.
Buxton is een kuuroord zoals Spa in België, allemaal villas en hotels. Ligt in een bebost dal en buiten de stad steengroeven en cement fabrieken. De school zelf was een pensionaat voor meisjes geweest, want al de lepels en vorken waren verzilverd en ook de trofeeën bekers in de kasten waren met meisje namen De school bestond uit verschillende gebouwen . The Grange het hoofdgebouw en The Brooklands en cottage de slaapzalen, en ook nog een villa waar leraren met hun familie woonden waar er ook klas lokaal was. Wij waren met een grote groep Vlamingen en Walen. Zoals ze op de foto voorkomen van l. n. r onderste rij. De zevende Directeur Demeyer en ik de derde boven hem.
Onze professor van wiskunde, gaf les in het Frans met Nederlandse boeken Juffrouw Brasseur gaf Nederlands, twee profesoren van hogere klassen, walen, Dan papa Ourse onze professor van sport was een Rus maar van Oostende. Pater Verhulst , bewaker en de zieken verzorgde. E. H. De Meyer de directeur, Een professor van de Latijnse klas een waal, Pater Verhulst ging weg en kwam Pater Boogaert in de plaats, was ook de leider van de scouts afdeling, Twee Waalse professoren van hogere klas . Le Roy onze professor van Frans, Finet onze professor van muziek. Dan hadden wij nog miss Nemo die engelse juffrouw die Engelse les gaf. De derde boven De Meyer ben ik op de foto.
Dan was er nog het personeel van de keuken waaronder de familie Gallant van op de Groenen dijk. Wie er de controle van de bevoorrading had was Mr. Dasseville uit Oostende een purser van de maalboten, dus die was economist en surveillant. Ik mocht van hem met nog iemand anders de was doen den Donderdag. Dit bestond uit al het was goed die van de wasserij kwam moest ik volgens het nummer in elk zijn hokje steken en de zakdoeken strijken met de machine. Dit waren werkjes die vlug gedaan waren en moesten dan naar de post met pakjes van de leerlingen die iets naar huis zonden. Dit allemaal gedaan gingen wij naar de thermen, waar ik heb leren zwemmen. Wij mochten dat niet maar ja het was er lekker in dat warm water zwemmen. Alzo moesten wij naar die vervelende wandeling niet. In de zomer gingen wij met de klas gaan zwemmen in een open lucht bad waar het water groen was en ijskoud bergwater.
Een heel rustige plaats de mensen wisten niet wat oorlog was, wat ze zagen van de oorlog was al de gewonde soldaten die in het groot Devonshire hospitaal verbleven maar bommen nooit gehad . Op een nacht schoten wij wakker door een klap, maar ‘sanderen daags gingen wij gaan zien het was de bliksem die in een huis ingeslagen was.
De donderdag namiddag hadden wij wandeling, gewoonlijk met meester Leroy en dan was het altijd bijna de zelfde weg op en dan terug of naar de bossen die aan weerskanten van de stad waren. De scouts hadden die dagen hen camp. In de winter lag ook alles onder een dikke laag sneeuw iets wat wij ook in jaren niet meer gezien hadden, Brixham had het eens een beetje gesneeuwd en in Penzance sneeuwde het nooit Dicht bij de school in het golf plein was er een glijbaan gemaakt om slede te rijden. Met de winter vakantie die een week duurde vertrok ik naar mijn tante die in Preston woonde want Penzance was te ver. Met de school zijn wij tweemaal op reis geweest, eens naar een natuur reservaat Dove dale een rivier die door een bergkloof loopt. En eens naar de stad Chester waar wij onder weg en dorpje bezochten waar er zout mijnen waren van in de tijd van de Romeinen en al de huizen stonden scheef door grond verzakking.
Toelichting bij foto's: M002741 en M002742
Klik hier om verder te lezen.