06. Overige initiatieven

In december 1876 kreeg Auguste de uitbating van het restaurant in het Kaaistation toegewezen. Op 1 juli 1881 gebeurde hetzelfde voor de restauratie op de maalboten. In 1910 nam de Compagnie des Wagons Lits deze dubbele exploitatie over.

In september 1879 vroeg en kreeg Stracké de Belgische nationaliteit. In 1889 verkreeg hij de grote Belgische naturalisatie.

De energieke selfmade man nam naast al het voorgaande nog talrijke initiatieven. We sommen er hier nog enkele op. Steeds blijkt ook zijn maatschappelijke betrokkenheid en de sterke band met zijn stad.

Hij richtte een eigen brandweerbrigade bij waarmee hij de stedelijke brandweer bijsprong, o.a. bij de brand van de Sint-Pieterskerk (1896) en bij twee branden in zijn buurt in 1899.

Rond 1886 monteerde Auguste in zijn hotel een eigen drukkerij. Hij liet er vooral informatieve brochures drukken die het zakenleven in Oostende moesten stimuleren en een groot succes werden. Het waren vaak echte huzarenstukjes, zoals de Almanach du commerce et de l’industrie de la Ville d’Ostende die o.a. alle inwoners van Oostende volgens beroep oplijstte.

In 1888 werd Stracké voorzitter van de Oostendse hotelierbond en tussen 1899 en 1906 was hij zeer actief in de Kamer van Koophandel. Vanuit die positie en reeds op gevorderde leeftijd waagde hij de sprong naar de gemeenteraad. Hij kwam op voor de liberalen maar wou zo onafhankelijk mogelijk blijven. Hij zetelde van 1904 tot 1911 maar zijn optredens daar waren niet zo succesvol.

In 1909 stierf zijn echtgenote Anna Maria Rau. In 1911 hertrouwde Auguste, 65 jaar oud, in Wiesbaden met Katharina Hoffman.

Zijn dochter Augustine was in 1893 getrouwd met Heinrich Diegel. Tot 1921 hielden zij de brasserie Aux Augustins open op de Brusselse Anspachlaan. Deze brasserie was ook in de brochure van Stracké opgenomen: “Le Grand Café-Brasserie Aux Augustins, Boulevard Anspach, 2-4 à Bruxelles appartient au gendre du soussigné et se recommande aux amateurs d’une bonne bière allemande.” (Souvenir d’Ostende et des Etablissements Stracké, s.d.)







Klik hier om verder te lezen