08. Boksers voor en tijdens WO II

Aan de hand van enkele foto’s uit de oude doos stellen we een paar boksers uit de stal van Vanhaverbeke voor.

 

Periode 1937 - 1947: All Gerard

Gerard Allary was in zijn beste dagen zowat de evenknie van Karel Sys. Van beide droop de klasse eraf. Gerard was de jongste van vier boksende broers. Hijzelf startte met boksen op zestienjarige leeftijd. Al tijdens zijn vroege carrière als amateurbokser gooide hij hoge ogen. Amper negentien jaar oud werd hij dan ook beroepsbokser, net zoals zijn broer. Om verwarring te vermijden bokste hij onder de naam 'All Gerard'. Hij ontwikkelde zich tot één van de beste zwaargewichten die België ooit kende. Hij was een uiterst klasserijk bokser die nooit echt de harde stoot beoogde, maar die door de precisie van zijn slagen zijn tegenstanders overwon. Hij had echter het nadeel overschaduwd de worden door Karel Sys, toen de absolute kampioen. Hij was echter een dankbare trainingspartner van Sys, van wie hij veel leerde.

 

9 mei 1936: Sportpaleis, Roger Barbary vs Albert Roothooft

Roger Barbary had destijds een naam als een klok in de bokswereld. Als zeventienjarige startte hij met boksen. Hij werkte als leerjongen-beenhouwer bij de S.E.O. Hij bokste 40 amateurkampen waarvan hij er slechts drie verloor en stootte snel door naar de profs. Als prof leverde hij 36 kampen waarvan hij er slechts vier verloor. Hij werd Belgisch Kampioen Vedergewicht in 1936 en Belgisch Kampioen Lichtgewicht in 1938. Barbary zou vast en zeker een internationale carrière hebben kunnen uitbouwen maar hij stierf als soldaat in de oorlog op 24 mei 1940.

Karel Sys droeg na de dood van Barbary een rouwband met de initialen R.B. Dit teken van rouw werd echter verkeerdelijk geïnterpreteerd en Sys werd gecatalogeerd als lid van de 'Rexbrigade'.

 

Periode 1941-1945: All Gerard, Karel Sys & Maurice Robenseyn

De Flandria Boxing Club had tijdens WO II de drie beste zwaargewichten binnen zijn muren. Robenseyn werd geboren in Wevelgem waar hij zijn amateurcarrière startte. Hij had er zijn stijl ontwikkeld en dus kostte het Theo Vanhaverbeke heel wat tijd en geduld om zijn stijl om te scholen naar de stijl van de Flandria Boxing Club. Hij was voor een zwaargewicht erg beweeglijk, lichtvoetig en beschikte over een felle stootkracht.

Net zoals All Gerard had hij echter de pech om in dezelfde gewichtscategorie als Karel Sys te boksen. Beiden waren authentieke kampioenen, maar wonnen nooit de titel. Een stom ongeval waarbij hij een ernstig knieletsel opliep, stelde voortijdig een einde aan de carrière van Robenseyn.

 

1942: groepsfoto Flandria Boxing Club

In de ring van het Sportpaleis: (boven) ?, Albert Asseloos, Bernard Verdoolaeghe, All Gerard, Maurice Taecke, Desire Delrue, Willy van Eenoo, Robert Marly, Henri Aspeslagh, Albert Declerck, Albert Willems, (tweede rij) Henri Van Acker (in pak), ?, Marcel Hubroeck, Omer Vandecasteele, Oscar Everaert, Maurice Robeseyn, Karel Sys, Theo Vanhaverbeke, (gehurkt) Frans Hoorne, Alfons Vandamme, Marcel Passchyn, Fernand Schiets, René Knockaert, Lucien Delrue, Octaaf Minne, Louis Verknocke, Julien Vermote, (geknield) Albert Desmedt, René Stappers, Odon Dryepondt, ?, Louis Verkempinck, Fernand Floréal, ?, Roger Meyer, Julien Decoo.

- Klik hier om verder te gaan