07. Karel Sys

“In 1930 ontmoette ik voor het eerst een lange, slungelachtige, blonde jongen. 1,78 meter groot en slechts 49kg! Karel Sys was zijn naam en hij was 16 jaar oud. Wie toen had durven voorspellen dat deze knaap ooit tot een Europese bokskampioen in de zwaargewichtsklasse zou uitgroeien, mocht men gek noemen.” (Uit 'Duizend gongslagen met Karel Sys en de besten', Theo Vanhaverbeke, onuitgegeven manuscript, 1986)

Karel Sys werd geboren op 14 februari 1914 in een arbeidersgezin met vijf kinderen en was afkomstig van het Westerkwartier. De magere en tengere jongen wou wielrenner worden, maar zijn moeder kon dit niet betalen. Zijn beste vriend, Daniël Vandamme, nam hem op zestienjarige leeftijd mee naar de Flandria Boxing Club en schoot hem de vijftien frank inschrijvingsgeld voor. Daar stond hij dan met een stuk zeep, een handdoek, een paar pantoffels en een oud badkostuum die hij leende van zijn zus.

Zijn eerste gevecht kwam er slechts bij toeval. Om gratis de boksmatch te bekijken meldde hij zich aan om te helpen in de zaal. Toen de uitdager niet opdaagde, viel het oog van de organisator op Karel Sys. Sys had schrik om de de uitdaging aan te vatten, maar had nog meer schrik om 'nee' te zeggen. Na een tweetal ronden ontdekte hij zijn sterkste kant, zijn snelheid. Hij won de kamp op punten na vier ronden. Na 28 liefhebberskampen, waarvan hij er slechts twee verloor, werd Karel op achtienjarige leeftijd prof.

Zijn professioneel debuut vond plaats op 21 augustus 1932 tegen Emile Ballister – een kamp die hij won op punten. Al op 7 januari 1933 werd hij Kampioen der Beide Vlaanderen. Op 24 april 1935 ontmoette hij de Belgische Kampioen Middengewicht Gustave Roth voor de Belgische titel. Sys verloor, maar zou later revanche nemen. Sys zou slechts vijftien kampen verliezen in zijn volledige carrière.


Karel Sys en manager Theo Vanhaverbeke
begeleid door A. Vroome
voor hun eerste afreis met de maalboot naar Engeland om Moe Moss te bekampen (17 februari 1935)

Hij werd op 15 februari 1936 en op 29 mei 1937 Belgisch Kampioen Lichtzwaargewicht. De kamp op 1 december 1939 waarin hij regerend Europees Kampioen Lichtzwaargewicht Gustave Roth uitdaagde, eindigde onbeslist. Op 2 juli 1941 had hij eindelijk zijn revanche beet op Gustave Roth en eiste hij de Belgische Kampioenstitel in de zwaargewichtsklasse op.

Sys werd in 1939 de officiële uitdager voor de Wereldtitel, maar WO II gooide roet in het eten en Sys werd opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Tijdens de Duitse bezetting trachtte Karel Sys samen met zijn manager Theo Vanhaverbeke er alles aan te doen om de bokscompetitie verder te zetten. Zij slaagden in hun opzet, omdat de Duitse bezetter sport en vooral vechtsporten goed gezind was. De profboksers werden vrijgesteld van het werken in de Duitse werkkampen.

Op 30 mei 1943 kon Sys naar Zweden om daar de Zweed Olle Tandberg te bekampen voor de Europese Zwaargewichttitel. Hij verloor de partij, maar al op 14 november datzelfde jaar veroverde hij in Brussel op diezelfde Zweed de Europese Zwaargewichttitel.


Karel Sys bekampt Olle Tandberg om de Europese Kampioenstitel Zwaargewicht
en wint zijn eerste Europese titel

Na de oorlog werd Karel Sys beticht van collaboratie met de Duitser. Jaloezie en afgunst ten opzichte van de Vlaamse kampioen zouden hiervan aan de basis liggen. Hij werd in 1945 vrijgesproken, maar verloor voor onbepaalde tijd zijn bokslicentie en moest uitwijken naar Spanje. Daar verdiende hij zijn brood met catch-wedstrijden. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en in 1949 trok hij naar Argentinië. Daar had hij geen fiat van de Belgische Boksbond nodig om een licentie te verkrijgen. Hij won er zowat alle wedstrijden.

In 1951 kon Sys terugkeren naar België. Hij was ondertussen 37, maar was geen moment gestopt met trainen en wedstrijden boksen. Na enkele gevechten in België mocht Sys voor de tweede maal in zijn carrière boksen voor de Europese Zwaargewichttitel. Op 12 januari 1952, in een met 15.000 mensen gevuld Sportpaleis in Brussel, won Sys voor de tweede maal de Europese Zwaargewichttitel tegen Hein Ten Hoff. Sys werd als een held in België onthaald. Na zijn actieve carrière trok Sys voor de tweede maal naar Argentinië waar hij zou overlijden op 19 juni 1990.

Sys' carrière was fenomenaal. Experts beweren dat indien er geen oorlog uitgebroken was, hij ongetwijfeld minstens één keer Wereldkampioen zou zijn geworden. Zijn stijl was vergelijkbaar met die van de legendarische Mohammed Ali; door met een enorme snelheid rond de tegenstander te dansen en met vliegensvlugge reflexen slagen te ontwijken, zijn tegenstander moe te maken om daarna keihard toe te slaan. Zijn techniek, voetenwerk en ringinzicht waren feilloos. Het feit dat hij alle gewichtsklasses doorlopen heeft, zou volgens Theo Vanhaverbeke aan de basis liggen van de fenomenale snelheid van Sys.

- Klik hier om verder te gaan