06. Theo Vanhaverbeke

Theo Vanhaverbeke was de 'godfather' van het boksgebeuren in Oostende van 1928 tot begin jaren 1980. Hij trainde tweevoudig Europees Kampioen Karel Sys, maar had daarnaast vier professionele Belgische Kampioenen Zwaargewicht, één Belgisch Kampioen Lichtgewicht, vier Belgische Kampioenen Weltergewicht en één Kampioen Middengewicht. Daarnaast werden nog circa vijftig van zijn amateurs Kampioen van België. De naam en faam van de Flandria Boxing Club was tot in alle uithoeken van Europa gekend.

Theo Vanhaverbeke werd geboren op 3 januari 1908. Vanaf zijn elfde zei hij zijn kindertijd vaarwel en startte als hulp in de smidse van zijn vader. Daarnaast verdiende hij de kost met verschillende baantjes in de talrijke horecagelegenheden die Oostende rijk was. Hij kwam uit een gezin van vijf kinderen. Zijn broer Frans was aangesloten bij de boksclub van Gaston Tavernier en al snel volgde Theo hem. Later zou ook de derde broer Maurits zich inschrijven in de boksclub.

Na amper vijf liefhebberswedstrijden werd hij op zijn achttiende beroepsbokser. Er was echter weinig gelegenheid tot kampen en het duurde jaren vooraleer boksers een aantal kampen op hun naam hadden staan. Daarom bleef hij bijverdienen in de horeca om een inkomen te hebben. In Oostende ging het met de bokssport bergaf en Gaston Tavernier liet zijn club in 1928 over aan Theo Vanhaverbeke. Concreet hield dit in dat Vanhaverbeke voor 500 frank eigenaar werd van een boksring, een douche zonder warm water, twee zandzakken, een punchingbal, een kachel en wat prullaria.


Hij startte met het organiseren van boksgala's waarbij hij als publiekslokker zelf steeds de laatste kamp bokste. Hij werd hiermee een van de sterkste organisatoren van het land. Tijdens WO II alleen al slaagde hij erin om 132 boksmeetings op te zetten. In 1936 stopte hij als beroepsbokser op 28-jarige leeftijd, van zijn 32 profkampen verloor hij er slechts vier.

In 1930 ontmoette hij voor het eerst Karel Sys. Hij zag talent in de slungelige jongen en nam hem onder de arm. Met Karel Sys beleefde hij zijn grootste successen. Het duo Sys-Vanhaverbeke werd in alle kranten en media geroemd om hun prestaties. Hij trainde nog andere kampioenen zoals Gerard Allary (All Gerard), Piet Wilde, Roger Barbary, Adrien Verburgh, Willy Wimms, Aloïs Dewulf, René Knockaert, Odon Dryepondt, Franky Decaesstecker en vele anderen. Uniek was 1975 waarin hij in zijn club niet minder dan vijf liefhebbers had die Kampioen van België waren in hun gewichtsklasse.


Theo Vanhaverbeke traint Fernand Deruyter in de Flandria Boxing Club

Begin jaren 1980 ging hij op pensioen als manager, promotor en oefenmeester van de Flandria Boxing Club. Op 30 april 1989 overleed de legendarische oefenmeester en werd hij onder grote belangstelling begraven in de Heilig-Hartkerk in Oostende.

- Klik hier om verder te gaan