18. Van de Coo gesproken: over mamzels, stongs en percenten. Een geschiedenis van S.E.O. 1892-1981

Olivia Simoen

Elke stad heeft haar eigen herinneringen die worden meegedragen in het hart van de gemeenschap. Ze zijn in het collectieve geheugen van de gemeenschap gegrift en duiken geregeld op in de verhalen van de bewoners. Het onderwerp van deze publicatie - de geschiedenis van de coöperatieve S.E.O. - hoort ook thuis in het collectieve geheugen van Oostende en is sterk verweven met de Oostendse geschiedenis.

De neutrale coöperatieve S.E.O. werd opgericht in 1892 en legde de boeken neer in 1981. In de 'Coo' kon je zowat alles kopen: voeding, kledij, kolen, schoenen, serviezen, radio's, drank, meubels, speelgoed, elektro, tabak, benzine, enz. Tienduizenden Oostendse gezinnen waren aangesloten, hadden een stamnummer en gingen winkelen in de hoofdlokalen van de S.E.O. in de Amsterdamstraat, Romestraat en Ieperstraat of in één van de vele filialen en bijhuizen in en rond Oostende. Honderden Oostendenaars vonden in de S.E.O. een baan als 'mamzel', thuisbezorger of magazijnmedewerker. De jaarlijkse uitkering van de 'percenten' was een hoogdag in Oostende. Dit boek brengt niet alleen de volledige geschiedenis van die indrukwekkende coöperatieve, maar ook het verhaal van het dagelijkse reilen en zeilen in de winkels en achter de schermen. Het verhaal wordt rijkelijk geïllustreerd met honderden unieke foto's, documenten en anekdotes.


Hoe aankopen?

  • door een mail te sturen naar cultuurdienst@oostende.be met vermelding van uw naam en uw adres, de titel en het gewenste aantal exemplaren.  Wij sturen u dan een factuur toe.  Van zodra wij uw betaling hebben ontvangen, sturen wij u de publicatie op.